Det Moderne Tanghus

I Det Moderne Tanghus møder Læsø’s gamle byggeskik nutidige krav i et simpelt og lyst fritidshus. Det er opført af Realdania Byg, der efter at have istandsat et traditionelt tangtag på Læsø i 2011 fik mod på nye favntag med ålegræs. I 2012 købte de en flot naturgrund, og sammen med tegnestuen Vandkunsten satte de sig for at tæmme det viltre materiale, og give det et moderne udtryk. Ålegræs går igen i hele byggeriet som isolering i vægge og kassetter i loftet og som tag og facadebeklædning.

Det moderne tanghus på Læsø er ikke blot en fortælling om den fornyede anvendelse af et bemærkelsesværdigt materiale på et særegent sted med en højst usædvanlig bygningshistorie. Det er også en krystalkugle, der indfanger og belyser mange af de væsentligste problemstillinger, som byggeriet står overfor i dag.

– Søren Nielsen, Tegnestuen Vandkunsten

Den moderne fortolkning af et tanghus er bygget med materialer, der har et lav CO2-aftryk, og er helt uden uden stål, beton og maling. Det er designet, så det kan sættes op uden brug af store maskiner. Det smukke eksempel på et bæredygtigt byggeri, der trækker på lokal kulturarv blev nomineret til den præstigefyldte pris Index Design to Improve Life.

 


Huset er placeret i skovbrynet få hundrede meter fra et traditionelt tangtag. Foto af Helene Høyer Mikkelsen

         
Loftet er polstret med kasser fyldt med ålegræs overtrukket med hørlæred. Ud over at isolere, bidrager loftsløsningen til en god akustik. Glasfacaderne kan åbnes ud til den store terrasse, der går rundt om hele huset, hvilket får de få boligkvadratmeter til at synes af mere. Foto af Helene Høyer Mikkelsen.  

Huset viser, hvor langt man kan komme, når ålegræs, hørstof og træ kombineres i et gennemtænkt og tilpasningsdygtigt koncept – tilmed inden for et normalt fritidshusbudget. Håbet er, at Det moderne tanghus vil inspirere til, at flere griber bolden og skaber nye projekter med ålegræs, så Læsøs tangtage kan overleve, og verden kan præsenteres for et nyt materiale med ældgamle, danske rødder.

– Jørgen Søndermark, Realdania Byg

Vi håber lige som Jørgen Søndermark, at huset kan virke som inspiration for arkitekter og bygherrer. Læs mere om Det Moderne Tanghus, og download den flotte publikation om huset på Realdanias hjemmeside.

Translate